Omocestus minutus (Brullé, 1832)


Omocestus minutus: Male (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Male (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Male (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Female (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Female (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Female (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Female (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Female (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Female (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Habitat (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Habitat (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N] Omocestus minutus: Habitat (SW-Bulgaria, Southwesternmost foot of Pirin, early August 2017) [N]

Habitat:
Omocestus minutus inhabits dry and warm places with partly gappy, but partly also higher growing vegetation, often in open scrubland or at woodland edges. The contact to open soil (earth, sand) or stones is important. Omocestus minutus uses similar habitats as Omocestus raymondi in SW-Europe.

Life cycle:
The adults occur between June and October/November. They are quite inconspicuous.

Remarks:
Omocestus minutus shows a Ponto-Mediterranean distribution pattern: SE-Europe (Greece, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Romania, Modavia, Ukraine, S-Russia, newly also known from Hungary), Asia Minor etc.



Omocestus antigai | Omocestus haemorrhoidalis | Omocestus minutissimus | Omocestus panteli | Omocestus petraeus | Omocestus raymondi | Omocestus rufipes | Omocestus simonyi | Omocestus viridulus